ov-chipkaart

Jouwpagina.nl

Gebruik van de OV-chipkaart

Elke OV-chipkaart werkt contactloos en moet elke keer bij het instappen of betreden van het perron of tram/bus (inchecken), en nogmaals bij het uitstappen of verlaten van het perron of tram/bus (uitchecken) binnen 10 cm van de automaat bij de poortjes gehouden worden. Men weet dat er ingechekt of uitgechekt is als er een geluidssignaal komt. Op de display van de automaat bij de poortjes kan men bovendien zien voor welk bedrag men gereisd heeft en hoeveel geld er nog over is. Voor de metro en trein wordt in/uitgecheckt in het station. Bij de bus en tram wordt in het voertuig zelf in- en uitgecheckt. De reisafstand bij het uitchecken wordt automatisch berekend en de ritprijs wordt van het saldo op de kaart afgeschreven.

Bij het inchecken wordt bovendien een borg van de OV-chipkaart afgeschreven, dat na het uitchecken teruggestort wordt. De hoogte daarvan varieert en is afhankelijk van de maximale lengte van een reis. De RET hanteert bijvoorbeeld een tarief van 4 euro, maar de NS schrijft 20 euro af. Bij een te laag onderpand zou niet uitchecken ervoor kunnen zorgen dat reiziger minder betalaald dan dat de reis normaal gesproken gekost zou hebben.

Bij de eerste instap wordt eenmalig een opstaptarief van 75 eurocent geheven. Men mag een reis onderbreken voor maximaal 35 minuten. Indien er later ingecheckt wordt, wordt dit behandeld als een nieuwe reis en wordt het vaste opstaptarief van 75 eurocent opnieuw geheven. Maar als men overstapt van treintarief naar stadstreeksvervoertarief of omgekeerd wordt het opstaptarief altijd opgelegd.

Benzinekosten Berekenen

Benzinekosten Berekenen

webn.nl/benzinekosten-berekenen.html(C) Jouwpagina.nl - Link aanvragen? Vragen? Opmerkingen? Contacteer deze beheerder.